Friday, August 12, 2016

SoPinK @ SuPerMaS :-)

0

Assalamualaikum w.b.t

1st entry setelah selama 2 tahun menyepi....sampaikan pw terpaksa reset sebab lupa :-D
Walaupun entry dah lama x de, namun mama selalu terjah ke blog ni...blog yang banyak meninggalkan kenangan manis buat kami sekeluarga...insyaAllah jika diberi kesihatan dan kelapangan...mama akan kembali aktif di sini...

Entry pertama just for testing...buka file pic jumpa pic ni...dah hampir setahun pic ni...hari ni baru mama dapat share :-)

Jom layanzz ;-)











Tempat kami selalu shopping....di cni laa tempat membeli-belah paling dekat dengan teratak kami sekarang...pelbagai barangan terdapat di sini dengan harga yang sangat berpatutan :-)


1:05 am @ 12 Ogos 2016 now...so setakat ini dahulu mukaddimah untuk entry pertama ini...kita jumpa lagi di lain entry yer...

Tuesday, August 19, 2014

HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES

0

Assalamualaikum w.b.t.





Minggu ni sekali lagi mama nak share resepi...resepi cakoi yang mama share semalam sudah berjaya dengan jayanya dibuat petang semalam...nanti mama share pic dia sbb babah yang snap gambar semalam...hehe 
Selepas kenyang kami empat beranak merasa sempat mama packing untuk sarapan / minum petang kami sekeluarga....cakoi segera kan...mama buat dalam 500g aje :-)

Hari ni nak share resepi cupcake plak..teringin juga nak buat dan merasa....sejak dua menjak ni famous diperkatakan tentang cupcake ni...so mama nak mencuba...jadi ke tak, tak tahu lagi..arini ceduk resepi dulu yer :-)


4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

Repesi daripada : 
http://www.azlitamasammanis.com/2012/01/hokkaido-chiffon-cupcakes.html

Kalo nak step by step cara membuatnya...boleh terjah blog ni 
http://raihannavanilla.blogspot.com/2013/02/resipi-hokkaido-chiffon-cupcakes.html

Ok selamat mencuba yer :-)









Monday, August 18, 2014

CAKOI

1

Assalamualaikum w.b.t
Arini mama nak share resepi....
Harap dapat buat untuk minum petang ni...
Nak share kat FB tadi x sempat...line off...so mama share by Blog....sesiapa yang sudi dipersilakan yer....mama pun amik resepi ni dari FB :-)


CAKOI BEKU
Oleh: Jamayah Bujang

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
400gm tpg gandum
1 cawan air suam
1 sudu besar marjerin (cairkan)
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis atau susu tepong
1 biji kuning telur
2 sudu teh yis kering (mauripan)
1/2 sudu teh soda bikerbonat
Bawang puteh secukupnya tumbuk jangan lumat
minyak utk goreng

Cara-cara

Air suam, gula , garam, susu,telor, bawang puteh dan majrin yang telah dicairkan di gaul bersama tepong yang telah dicampur bersama Soda dan yest kacau sebati agak2 macam lembik sangat sampai susah nak uli,tambah tepung sket lagi uli sampai tak melekat....agak2 lebih dari setengah jam bleh le uli lagi..tabur sket tepung untuk mudahkan canai agak2 4-5cm memanjang..potong memendek anggaran 1-1.5 inci. nak cantumkan dua cakoi tu,basahkan lidi n gores kat tengah2 cakoi pertama.just nak bagi dia melekat je.pastu amik 1 lagi dan letak atasnya.
bila minyak dah panas,baru angkat cakoi tadi n tarik sket sebelum buh dalam minyak..sebab tu dia nampak panjang. saiz asal setengah je dari tu..

Kalau nak menjadi cakoi Frozen oven kejap dan boleh masok contener untuk di Beku kan.

Tuesday, August 12, 2014

3 Hari 2 Malam - RUMAH PERANGINAN PERSEKUTUAN TASIK KENYIR

0

Assalamualaikum w.b.t
Lama betul tak bersua kan...pertama mama nak minta maaf dulu sebab banyak aktiviti kakak dan adik yang terlepas untuk entry dalam blog kamu...apepun insyaALLAH akan menjadi kenangan terindah buat mama dan babah....

Arini mama berkesempatan memasukkan gambar2 percutian kita ke Tasik Kenyir...walaupun dah agak lama berlalu...coz in my list so mama akan masukkan juga...untuk tatapan...memori dan kenang-kenangan buat semua especially for my pricess :-)

Tanpa membuang masa, kita teruskan mengimbau kembali kenangan percutian bersama....3 Families in 1 trip...bukan senang dapat pergi bercuti bersama macam ni tau...Thank you for the Group Leader...Mok su  dan semua yang bersama untuk menjayakan percutian ini.... :-)


 Dari Kuala Terengganu...sampai ke Jetty Kenyir...bergambar dulu sementara menanti bot untuk ke RPP Kenyir 

 Bergambar dengan sepupu...

 Mama pun join sama :-)

 Take a picture for sweet memory...

 Another snap....

 Bersedia untuk menaiki bot dan terus ke RPP Kenyir...

 Persediaan menaiki bot...jangan lupa pakai baju keselamatan yer :-)

 Dalam bot pun sempat bergambar lagi...yang pasti sangat HAPPY....we love water n sky ;-)

 Gelagat-gelagat kami...with my love babah..mama..ayah chik....n ayah su....enjoyed :-D

 Again...snap n snap....

 Honeymoon mak su n ayah su...#aimannurrahman dh ade dlm perutt :-D

 More...n more....all candidates are so happY :-)

 Sakinah...Auni..Ammar

 Own snap...selfie....huhu

 Akhirnya...kami tibaa.....alhamdulillah :-)

 Masak2....mak su buat telur hancur...+ sosej to make our own popia...marvelous :-)

 Aktiviti petang...apalagi kalo x memancing kat cni kan...dan ini hasilnya...mak cik bersedia untuk masak asam pedas ikan baung...rezeki kami di cni (Y)

 Menjamu selera...dengan hasil tangkapan petang tadi...memang best...tenang di hutan belantara...bila berkumpul macam ni..memang happy..makan pun berselera....keje mkn..relaks..n..tdo :-D

 Aktiviti pagi....lum mandi lagi dah kuar untuk riadah...ambil udara segar kat cni..mmg sangat2 nyaman....tenang dan very2 relax....

 Try refleksi tapak kaki....not bad...terasa sampai ke perut...boleh mencuba dan planning to make in my home..ok??? hehe

 Tak lepaskan peluang..semua mesti nak cuba....1st step mmg sakit...try n try..boleh laa jalan :-)

 Setelah sekian lama mama tak naik buaian...arini join anak2 nak buai....ok kan :-)

 Layan anak2 kecik plak..main laa sampai puas yer....arini ari kamu...ok ;-)

 Jalan2 sekitar RRP...habis semua tempat kami jelajah....

 Flower Garden....huhu smua muka x mandi...adik n kakak berbaju tdo lagi...

 Seperti biasa...snap n snap....layan sampai puas :-)

 Posing..posing

 n posing..........

 Mak cik..kak cik..n mok su...

 Our Cameraman....huhu

 Take an action :-P

 Santai...

 Balik ke rumah...baru semua terasa lapar...jom serbu dapur...babah tunjuk skill arini :-D

 Roti Canai in The Making...jangan main...dallam hutan pun kami dapat makan roti canai tau...tgk saper yang grg tu...hehehe

 Posing lagi sebelum keluar bersiar-siar di sekitar kawasan penginapan....

 Jalan-jalan di Jetty...planning utk ke pulau2 sekitar...tp sayang bot x de...kami lepak kat cni saje...

 Feri ade tapi pemandu x de..ari ni ari jumaat...so tiada petugas...agak frust sbb dah plan lnak bersiar di sekitar pulau...

 Sambil melepaskan boring di tepi Jetty...sempat memancing dan hasilnya dpt seekor ikan...ikan ape ntah :-D

Setelah tiga hari dua malam di Tasik Kenyir...tiba masanya untuk pulang ke kampung...Happy...Happy n Happy....very2 enjoy n will planning to come again :-)


Hopefully all will enjoyed with this photo.....
Minta maaf banyak2 sebab lambat post......
Lain2 gambar dari kamera2 pro...credit to Ayah su...if he update...yg ni just cam mama yer...
But so happy n legaa bila dapat post....tunggu entry seterusnya......... ;-)



With LoVe @uNi S@@Fi@ n AuNi SoLeH@ :-)