Wednesday, January 9, 2013

KEK

Image002

Bahan-bahan ( 1 keluarga )

  • 250 g butter
  • 1 cawan gula halus
  • 6 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan air

Cara-cara

  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang
  2. Masuk kan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  3. Masuk kan tepung naik sendiri dan susu pekat yang di bancuh dengan 1/2 cawan air.
  4. Masuk kan aduanan dalam loyang bulat yang sudah di geles dengan sedikit butter dan tepung
  5. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Untuk mengelak kan permukaan kek berlekuk @ tidak rata, balut penutup pengukus dgn kain.
  6. Sejukkan sebentar dan sedia di hidang. Boleh la di nikmati bersama keluarga atau bawa p opis. Kawan2 opis semua kata sedap. Dah tinggal 2 keping baru ingat nk amek gambar.  
 http://www.myresipi.com/top/detail/9916



Resepi :
kek gula hangus @ kek sarang semut

sumber : cida de'nuanza

bahan2

ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan


2 cawan gula pasir

2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega

cara:


masukkan gula dlm kuali atau periuk

bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit

pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...

AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan

bahan lain:


7 biji telur saiz A

2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

cara:


pukul telur sampai kembang

(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
pastu masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila

pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder

masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!

bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius

5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong

(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)

http://diariibuwafiq.blogspot.com/2012/07/kek-gula-hangus-kek-sarang-semut.html

Arini jumpa dua resepi menarik..bila mama nak cuba yer..just copy dulu..insyaAllah nanti mama buatkan untuk dua puteri tersayang...miss u so much..hope kamu berdua baik2 saje arini yer..love u so much....

Salam Sayang dari mama untuk @uNi S@@Fi@ dan @uNi SoLeH@ :-)
!!!LoVe U sO MucH!!!

0 comments: